Over mij

Ik ben Ed van Alem, een gedreven fotograaf met oog voor detail en compositie. Op mijn 60ste ben ik nog net zo enthousiast over mijn vak als 35 jaar geleden. Als persfotograaf sta altijd ik op scherp. Scherp om mijn opdrachtgevers te plezieren en haarscherpe foto’s af te leveren. Iedere opdracht is weer een nieuwe uitdaging om er iets moois, anders dan de vorige keer van te maken. Bij mij is afspraak ook echt afspraak. Ik ben op tijd bij mijn opdrachten.

Tegenwoordig maak ik ook korte (nieuws)video’s, die met name op de website van de Gelderlander worden vertoond. Ook een traditionele fotograaf moet mee met zijn tijd, en in de huidige tijd waarin het internet de boventoon voert is ook bewegend beeld vaak gewenst. Voor mij is het een uitdaging om me te blijven ontwikkelen en mee te bewegen met de wensen van mijn opdrachtgevers.

Mijn voornaamste opdrachtgever is dagblad De Gelderlander, waar ik al 35 jaar met zeer veel plezier voor werk. Geen dag is hetzelfde als je achter het nieuws aan gaat. Ik geniet van die dynamiek. Dat probeer ik ook uit te stralen bij de contacten met mijn onderwerpen. Mijn foto’s worden dagelijks gepubliceerd in de editie Maasland van de Gelderlander. Dit gebied omvat het hele Land van Cuijk, een gebied dat ik ken als mijn broekzak (ook al ben ik geboren Nijmegenaar!). Mijn archief, het grootste van het Land van Cuijk, is zeer uitgebreid en bijna compleet gedigitaliseerd.
Alles wordt gearchiveerd op plaats, datum en onderwerp en daarmee erg toegankelijk. Vanaf 1985 tot nu.

Deze streek waarin ik mag wonen én mijn vak mag uitoefenen is een nog steeds de ondergewaardeerde parel die zeer de moeite waard is om nader ontdekt te worden. Er is van alles te doen, niet alleen voor een fotograaf, maar net zo goed voor recreanten. Maar ook op economisch gebied is er genoeg te beleven. Grote bedrijven als Marel, Danone, Nutricia en veel ondernemers van midden- en kleinbedrijf dragen deze streek een warm hart toe. Hier wordt het gemaakt. Daarnaast is deze streek van oudsher door agrariërs. Die zijn er nog steeds. Zij zijn de drijvende kracht in de ontwikkeling van dit gebied. Kortom: wonen, werken en genieten, dat kan hier allemaal.

Als fotograaf maak je alle facetten van het leven mee. Ik ben erbij om die vast te leggen, om nog ’s na te genieten of kenbaar te maken voor anderen. Op deze website ziet u een kleine inkijk in de dingen waar ik elke dag mee te maken krijg in mijn werk. Natuurlijk zijn daar ook trieste dingen bij. Maar ook die horen bij ’t leven en mogen best gezien worden.

In dit prachtige vak ben je net zo goed als je laatste foto. Dus die moet altijd goed zijn. Dat is de drijfveer in mijn werk: altijd weer alert op nieuwe momenten om te bewaren.

Lees hier een interview met mij.